DOLCE: TORTA SBRISOLANO ( Letterlijk BREEKTAART)
Deze taart ontleent zijn naam aan het feit dat deze taart niet gesneden maar gebroken dient te worden.
Ingredienten: 250 gram bloem 00 (de fijnste, witte bloem die te verkrijgen is), 150 gram maisbloem ( als die niet te krijgen is , is dit ook te vervangen door normale bloem), 210 gram suiker, 220 gram boter, 150 gram gepelde amandelen, 1 ei, 1 eigeel, 1 zakje vanille poeder, 1 citroen, zout.
Hak de amandelen grof met een eetlepel suiker. Was de citroen, droog deze en rasp de schil ( alleen het gele gedeelte, het witte is bitter). Meng in een schaal de 2 soorten bloem met iets zout, 190 g suiker, de amandelen, de schil van de citroen en de vanille. Voeg de blokjes boter , het ei en het eigeel toe en kneed dit met de toppen van de vingers tot een geheel. Bekleed een bakvorm van 28-30 cm doorsnee met vochtig ovenpapier en doe hier het mengsel in zonder dit echt plat te drukken.Zet het plus minus 40 min. in de oven van 180 graden. Hierna het restant van de suiker over de taart strooien en af laten koelen.
Lekker met Vin Santo of/en slagroom. |